Ötletgazdag hírlevél

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

főnevek ragozása

Szlovák főnevek ragozása haladó szinten. A zárójelben lévő szavat írd az üres mezőbe helyesen. Ez a kategória 100 gyakorlatot tartalmaz, így újra és újra gyakorolhatod a szlovák ragozást. 

» Irány az agytorna

melléknevek ragozása

Szlovák melléknevek ragozása haladó szinten. A zárójelben lévő szavat írd az üres mezőbe helyesen. Ügyelj az ékezetekre. Ez a gyakorlat 100 szlovák melléknevet tartalmaz. 

» Irány az agytorna

sa / si / -

Mikor muszáj és mikor nem szabad "sa"-t vagy "si"-t használni? Vonatkozó névmások használata haladó szinten. Az üres mezőbe írd be a hiányzó vonatkozó névmást. Ha egyik sem tetszik, a mezőbe írj egy kötőjelet.

» Irány az agytorna

igevonzatok

Milyen elöljáróval vagy esettel kapcsolódnak a szlovák igék? Ha az ige nem kapcsolódik elöljáróval, hagyd a mezőt üresen. Ha regisztrálsz, a rendszer megjegyzi a helytelen válaszaidat, és azokat fogja neked újra adni. Jó gyakorlást!

» Irány az agytorna

igeragozás

Szlovák igék ragozása haladó szinten. Hogyan képezzük a jövő időt a szlovák nyelvben? Nem mindig a "bude" szavat tesszük az ige elé. Erre sajnos nincs szabály, elsajátítani csak sok-sok gyakorlással lehet.

» Irány az agytorna

névmások

Szlovák személyes névmások ragozása haladó szinten. A zárójelben található kifejezést helyettesítsd egy személyes névmással, ragozd be és írd a mezőbe. Melyik személyes névmást használjuk például a tárgyesetnél? Jeho? Neho? Ho? Mind a három tárgyeset és mind a három hímnem. 

» Irány az agytorna

že / či / aby

Že, či, aby - a kedvenceim. Magyarra fordítva mind a három "hogy". A szlovák nyelv mégis megkülönbözteti őket, és egyáltalán nem mindegy, hogy "Mama povedala, že som prišla neskoro." vagy "Mama povedala, aby som prišla neskoro." 

» Irány az agytorna

összetett szavak

A szlovák nyelvben nem állhat két főnév alanyesetben egymás mellett, és nem minden főnévből lehet melléknevet csinálni. Ha nem lehet, az egyik szavat birtokos esetben (genitív) vagy egy elöljáróval a másik szó mögé kell tenni. Jó munkát!

» Irány az agytorna