Ötletgazdag hírlevél

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

személyes névmások

Szlovák személyes névmások ragozása középiskolás szinten. A zárójelben található szlovák kifejezést helyettesítsd egy személyes névmással, ragozd be helyesen és írd az üres mezőbe. 

» Irány az agytorna

igék

Problémás szlovák igék ragozása. Hol a szótő változik, hol a szórenddel kell vigyázni. Néhol pedig gond lehet eldönteni a helyes jövő időt. \\\"Budú pomôcť\\\" vagy \\\"pomôžu\\\"? A kategória minimum 50 gyakorlatot tartalmaz. Ha regisztrálsz, a rendszer megjegyzi a helytelen válaszaidat, és azokat a gyakorlatokat újra megkapod.  

» Irány az agytorna

főnevek ragozása

Szlovák főnevek ragozása középiskolás szinten. A zárójelben található szavat írd be az üres mezőbe helyesen. Vigyázz az ékezetekre. Csináld a gyakorlatokat újra és újra, így hamarabb megtanulod és rögzíted a szlovák ragozást. 

» Irány az agytorna

melléknevek ragozása

Szlovák melléknevek ragozása középiskolás szinten. A zárójelben lévő melléknevet ragozd be és írd az üres mezőbe. Nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Jó tanulást!

» Irány az agytorna

sa / si / -

Mikor kell és mikor nem szabad használni a "sa"-t illetve "si"-t  a szlovák nyelvben? Ha a mondatba nem illik egyik szó sem, írj be egy kötőjelet. Csináld a gyakorlatokat újra és újra! Jó tanulást! 

» Irány az agytorna

mutató névmások

Szlovák mutató névmások ragozása középiskolás szinten. Kicsit nehézre sikerült, de ha sokat gyakorlod, megszokod a használatukat. Jó tanulást!

» Irány az agytorna

birtokos szerkezet

Birtokos szerkezet a szlovák nyelvben merőben eltér a magyar nyelvtől. Két részre oszthatjuk: birtokos (mama) és a birtok (pes). A szlovák nyelvben csak a birtokost ragozzuk: ha nőnemű, akkor a "matkin", ha férfi, akkor a "otcov" minták szerint. Ebben az esetben tehát a helyes válasz: matkin pes.

» Irány az agytorna