Ötletgazdag hírlevél

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Hogyan tanuljunk idegen szavakat


Klasszikus szótár

Az a módszer, ahol az idegen szavak fel vannak írva egy kis füzetbe, és elölről hátra olvasgatva, magolva, próbáljuk azokat az emlékezetünkbe vésni.


Előnyök
A kis füzetet mindenhova magaddal viheted, így ha buszra vagy vonatra várakozol, belelapozhatsz.


Hátrányok
A szavak egymás alatt vannak felírva a nehézségüktől függetlenül, így a nehezebben megjegyezhető szavakat pontosan annyiszor olvasod el, mint a könnyebbeket. És valószínű, hogy a szavakat nem sajátítod el igazán, csak az egymást követő szavak asszociációja juttatja eszedbe a helyes választ.


Tipp
1. Jelöld meg a nehezebb szavakat, így ha kinyitod a füzeted, ezekre fogsz először rápillantani.
2. Váltogasd a sorrendet, amelyben tanulod őket.
3. Tanulj hangosan. Ha kiejted a szavat, hamarabb megjegyzed.
4. Próbálj az adott szóhoz egy képet, érzést, szagot vagy egyebet társítani. Pld. citrom: képzeld el, ahogy beleharapsz egy jóízűt, és összefut a nyál a szádban. Minél merészebb a képzelet, annál hamarabb fog a szó eszedbe jutni a későbbiekben. Két tini diákom a „prehltnúť“ (lenyel) szóhoz egy képet társítottak, ahogy bicikliznek, és egy légy berepül a szájukba és lenyelik. Te is biztosan tudod, milyen kellemetlen dolog ez. Ezek után a szavat probléma nélkül elő tudták halászni az emlékezetükből.


Tanuló kártyák

Az adott idegen szavat felírod egy kártyára, és a kártya másik oldalára a magyar megfelelőjét.


Előnyök
Ez a módszer hatékonyabb, mert itt könnyedén változtathatsz a szavak sorrendjén, és kiválaszthatod azokat a szavakat, amelyekkel többet szeretnél foglalkozni. Mivel a kártyákon több hely van, mint a szótárban, elláthatod a kártyákat rajzokkal vagy példamondatokkal, amelyek eszedbe juttatják az adott szavat.


Hátrány
Felirkodni a szavakat különálló papírokra nem kevés munka és nem mindig van kedvünk hozzá.


Tipp
Telepítsd a mnemosynt vagy az ankit. Tökéletesen helyettesítik a tanuló kártyákat. Ezekről a programokról egy következő cikkben írok bővebben.


Keyword módszer

Nem annyira elterjedt módszer, de nagyon hatékony. Segít megjegyezni az adott szavat nagyon hosszú időre. Itt nem az ismétlés gyakoriságán van a hangsúly, hanem azon, hogy minél jöbb memória kapcsolatot találjunk az adott idegen szó és valamilyen magyar szó között. Lényege az, hogy az adott szavakat összekapcsolod egy képben vagy egy sztoriban, amely tartalmazza az idegen szó fordítását és egy képet, amely vizuálisan vagy hangzásban emlékeztet az eredeti idegen szóra.

 

Nézzünk néhány egyszerű példát:

- A megjegyzendő szavak: crane – daru: Képzelj el egy darut, amelyből integet neked Dr. Crane a Frasier sorozatból
- A megjegyzendő szavak: la montre – óra: Képzeljük el, ahogy a híres Montreal Canadiens hokicsapat vezetőinek nincs pénzük a fizetésekre, ezért a játékosokat drága karórákkal fizetik ki. Vagy elképzelhetnénk azt is, ahogy Montrealt ellepik az erőszakos utcai óraárusok, akik nagy ballonkabátjaikat szétnyitva kínálják a portékájukat.


Itt is fontos, hogy minél sokkolóbb a kép, annál könnyebben fogod megjegyezni. Nem szükséges, hogy általánosságban logikus legyen a kapocs a két szó között. Elég, ha számodra logikus és megjegyezhető. Ezért sem használtam a példáknál saját elképzeléseket, mert azok csak számomra logikusak. :-)


Ha még nem próbáltad ezt a módszert, az elején kicsit nehézkés lesz, és némi gyakorlást vesz igénybe, főleg a nehezebb, absztrakt szavaknál, de egy idő után már könnyen fognak jönni a különféle őrültebbnél őrültebb képek vagy sztorik.

 

Én általában a klasszikus szótár technikát használom, példamondatokkal, vizualizálással, és a nehezen megjegyezhető szavaknál pedig a keyword módszert.

 

Remélem, hogy valamelyik az említett módszerek közül neked is segíteni fog a szavak elsajátításában, és örülnék, ha megosztanád velem/velünk az észrevételeidet, tapasztalataidat a facebook oldalon.

 

Bakos Adri